Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Spiræa


Flot lyserød spiraeahækSpiræa er en flot blomstrende prydbusk, der er velegnet som hæk.
Spiræa findes i mange sorter, som alle er hårdføre og let dyrkelige - og særdeles velegnede til det danske klima.

Blomstringen bliver generelt rigest på en lys placering i veldrænet jord, men især Birkebladet Spiræa tåler nogen skygge, og lyser endda op med flammende orange høstfarver.

Både høje og lave Spiræa er velegnede især til uklippet hæk.
De kraftig voksende buketspiræa og snedrivebusk, lader sig dog også fint forme til en klippet hæk, blot den ikke skal være alt for smal - for så går det ud over blomsterrigdommen!

På billedet ser du sorten 'Little princess', som er velegnet til lave, uklippede hække eller som kantplante på større bede.
Hvis du ønsker at benytte Spiræa som  prydbusk - enkeltvis eller i grupper - kan du læse mere her.


Læs mere

Spiræa

Birkebladet Spiræa 'Thor'
-30%

Birkebladet Spiræa 'Thor'

Spiraea betulifolia 'Thor' Plug + 2 år, 15-30 cm.

Fra

22,95 kr. 32,95 kr.
Buketspiræa

Buketspiræa

Spiraea x vanhouttei Plug + 2 års, 30-50 cm.

Fra

15,95 kr.
Flere varianter
Snedrivebusk 'Grefsheim'

Snedrivebusk 'Grefsheim'

Spiraea cinerea 'Grefsheim' Plug + 2 års, 30-50 cm.

Fra

16,95 kr.
Flere varianter
Buketspiræa
-31%

Buketspiræa

Spiraea x vanhouttei Plug + 2 års, 50-80 cm.

Fra

19,95 kr. 28,95 kr.
Flere varianter
Spiræa 'Anthony Waterer Sapho'

Spiræa 'Anthony Waterer Sapho'

Spiraea bumalda 'Anthony Waterer Sapho' Plug + 2 års, 20-40 cm.

Fra

19,95 kr.
Spiræa 'Anthony Waterer Sapho'

Spiræa 'Anthony Waterer Sapho'

Spiraea bumalda 'Anthony Waterer Sapho' Plug + 2 års, 20-40 cm.

Fra

19,95 kr.
Vent venligst..

Spiræa som hækplante

Snedrivebusk er let dyrkelig og danner en dejlig yndefuld og blomsterrig uklippet hæk. 

 

Hvordan planter man Spiræa? 

Barrodede planter leveres i en sæk, der er lukket med en syning eller de kan leveres med en pose om rødderne, der så er bundet sammen. Barrodsplanter skal anbringes køligt og skyggefuldt efter modtagelse og sækkene åbnes først når de plantes.

Barrodsplanter udenfor kølehus, kvalitetsforringes efter kort tid -  derfor skal de plantes hurtigst muligt og helst inden for få dage.

Barrodsplanter må ikke tørre ud, men må heller ikke være våde i lang tid. Læg derfor aldrig barrodsplanter oven på jorden, men tag bundterne ud enkeltvis og først når du er klar til at plante dem med det samme.

  • Først og fremmest skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal og at der ikke er problemer med stående vand. Er din jord af mindre god kvalitet, kan du med fordel anvende jordforbedring, eller du kan tilkøbe decideret hækmuld.

  • Grav en rende til planterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være af mindst samme dybde og bredde, som rødderne, når de er bredt ud.

  • Tag bundterne op af posen enkeltvis og luk posen igen.
    Skærer båndene om bundterne op og læg det løse bundt i en plastpose, så rødderne her holdes fugtige. Forekommer planternes rødder dig at være tørre, når du åbner posen, kan du med fordel dyppe rødderne i en tynd vælling af jord og vand - en såkaldt opslæmning.

  • Placér nu hækplanterne i hullet og fyld til med jord. Rødderne skal bredes ud, og planten skal efter plantning stå i samme dybde,, som den har gjort tidligere. For dyb eller for overfladisk plantning sinker etableringen.
    Træd jorden til på hver side af planterne.

  • Vand hækken godt igennem, så jorden vandes til omkring rødderne.
    Det er vigtigt, at du passer den nyplantede hæk med vand, så de kommer godt fra start. Vær især opmærksom på at nyplantede buske fordamper meget vand fra toppen, i tørt, varmt eller blæsende vejr.

 

Hvordan passer man sin Spiræahæk? 

Spiræa danner naturligt en bred og tæt hæk med  afrundet vækstform. Visse typer med yndefuldt overhængende spidser.
Det er dog vigtigt, at hækken ikke mangler hverken næring eller vand - og at den ikke skal konkurrere med græs eller ukrudt om næringen.
Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til formålet.

Gødskning bør ikke foretages senere end 1. august, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning.
Derfor er gødskning ikke strengt nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning gødes ( med f.eks. BIO HAVEGØDNING ) i april, maj og juni. Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, men bør spredes oven på jorden.

En etableret hæk vil oftest kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Hækken kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man på især udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Hvordan klipper man en Spiræahæk?

Flere typer af Spiræa er smukkest som såkaldt uklippet hæk, hvor man blot med års mellemrum skærer 15-20%  af buskenes ældste grene retur, hvorved der bliver plads til nye, unge skud. På grund af planternes ensartede udvikling, bliver hækken ofte meget velformet som uklippet.
Spiræa i god form, tåler dog hård tilbageskæring i det tidlige forår og vil bryde igen med mange nye grene. Blomstringen udebliver dog det første år efter en sådan grov foryngelsesbeskæring.

Ønsker du en klippet hæk af Snedrivebusk, bør den af hensyn til blomstringen ikke klippes for smal. Af hensyn til eventuelt snetryk bør en klippet hæk formes, så den er bredest forneden og smallest foroven. Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så at den forbliver frisk og grøn helt ned til jorden.