Angiv antal
Samlet pris
25,95 kr./stk
Bladfarve | Mørkegrønne |
---|---|
Blomsterfarve | Hvide |
Bladtype | Lappede |
Vækst | Middeltvoksende |
Højde | NaN m. |
Bredde | 30-50 cm |
Duft | Nej |
Placering | Sol |
Få smukke anemoner i haven
Anemonernes familie er stor og mangfoldig og viser blomster i alle størrelser - de små varianter, der vokser i skoven i i april og maj, til høstanemonernes skulderhøje blomsterflor i august-oktober.
Alle anemone blomster er i blomstringstiden flittigt besøgt af især bier og svirrefluer som fester på blomsternes nektar og pollen. De små tidlige forårsblomstrende udgør en vigtig fødekilde for især humlebiernes dronninger.
De sætter uden undtagelse pris på en muldrig og veldrænet jord, nøjagtigt som de ville få på deres naturlige voksesteder.
Anemoner findes i mange forskellige farver: Hvide, gule, blå og pink. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser. Nedenunder kan du læse mere om de forskellige typer.
Forårsblomstrende anemoner
Der findes flere forskellige varianter: Anemone nemorosa, anemone ranunculoides, anemone intermedia - og den lille Balkananemone, der ofte forveksles med Kaj Munks Blå anemone (Hepatica Nobilis) er hurtige på aftrækkeren om foråret.
De skyder glade frem ved første tegn på forår og lever deres lille forårsliv længe før skovens træer springer ud.
Så snart træernes kroner står grønne, så “lukker og slukker” forårsanemonerne. Deres grønne blade visner ned, som planterne trækker næringen ned i de små rodstængler - og så sover de skønhedssøvn hele resten af året, for at være klar til næste forår.
Skovanemoner
De fleste kender den med de hvide blomster, som står i store driver i skove og krat - men også i et par afvigende former, som man nok skal gå en smule “på jagt” for at finde, da de ikke produceres i så stort et antal.
Eksempelvis kan nævnes ‘Plena’ med fyldt blomst, næsten som en lillebitte pæon.
‘Robinsoniana’ med lyst himmelblå blomster - eller den særprægede ‘Green Finger’ med en lille roset af grønne blade midt i hver eneste blomst.
De gule anemoner
Gule sorter kan ved første blik forveksles med smørblomsterne - men ser nærmere på dem, opdager du, at det rent faktisk er anemoner. De tynde, elegante stilke og de fligede blade fornægter sig ikke.
Balkananemoner
Balkananemoner er en art for sig. Den kendes på sin større blomst med flere kronblade - og på sin rod. I modsætning til skovanemonerne med deres krybende rodstokke, har Balkananemone nemlig små, knoldformede rødder.
Den findes i flere farvenuancer, blækblå ‘Blue Shades’ pink med hvid ‘Charmer’ og endelig rent hvide ‘White Splendens”
Kaj Munks blå anemone (Hepatica Nobilis)
Denne variant er i virkeligheden slet ikke en anemone. Den er en Leverurt - men det lyder jo knapt så poetisk.
Det knapt så charmerende navn har den fået på grund af sine blades form: De har tre lapper, ligesom en menneskelig lever også har. De fine, trelappede blade er dækkede af silkehår, når de bryder frem.
Hepatica blomstrer før årets nye blade bryder frem men for dens fødder sidder stadig sidste års blade. Hepatica har nemlig en vis tendens til at bevare løvet hele året igennem, i modsætning til anemonen.
Sommerblomstrende
Med sommerens varme kommer de større anemoner frem: Sommer-Anemone, Fligbladet Anemone og Anemonesøsteren eller “Falsk anemone” som den også kaldes.
Også de storblomstrende franske anemoner blomstrer nu - hvis du har lagt knoldene i foråret efter den sidste nattefrost. Den franske er nemlig kuldskær og overlever ikke en dansk vinter udendørs, så da må man enten huske at tage knoldene op inden vinteren - eller lægge nye knolde hvert år.
Sommeranemone (Anemone sylvestris)
Disse typer er en gammel kending fra bedstemors have. Den egner sig ligesom de lave skovanemoner fint til forvildning under skovbundslignende forhold og den ligner på alle måder en stor udgave af skovanemonen. Blomsterne er store som femkroner og stilkene kan blive 40 cm høje.
Fligbladet anemone
Denne sort er en yndig og særpræget anemone med blade så fine som blonder og masser af anemoneblomster samlet i toppe over løvet.
Efter endt blomstring sætter den fine små “snebolde” af frøstande, for derefter at sige farvel og tak for i år og ikke vise sig før året efter. Yndig, så længe det varer. Findes både i mørk pink, men også i en fin og sart hvidgrøn (Anemone multifida ‘Annabella White’)
Anemonesøster
Denne er som det fremgår af navnet ikke en “rigtig” anemone, men ser du blot en enkelt blomst, er det ikke svært at forstå hvorfor den fik navnet Anemonesøster: De enkelte blomster ligner små, yndige anemoner, hvide med en lille violet “læbestift” på det yderste af kronbladene. Blomsterne sidder mange sammen på trådtynde stilke over det lette løv. Yndig i det let skyggede bed eller i skovhaven.
Fransk Anemone
Den franske anemone kendes bedst fra blomsterhandlerens buketter og fra ferier under varmere himmelstrøg. Denne storblomstrede, kraftigt farvede anemone tåler nemlig ikke de danske vintre - men derfor kan du nu sagtens nyde den i haven, blot du tager de små rodknolde ind om vinteren, eller lægger nye hvert år.
Findes i mange farver.
Efterårsanemonerne
Med eftersommerens komme, når vi frem til familiens største medlem: Høstanemonen. Kendt fra bedstemors have, hvor den voksede i store kolonier, som nemt kunne gemme et barn - men også uundværlig i de nyere haver.
Hvor pladsen ikke er så stor, findes der lavere og mere kompakte former, som dog stadig har store blomster og stilke lange nok til at binde buketter.
Udvalget er stort og der er mange smukke farver at vælge mellem - se engang efter de nye “Svaner” med den kompakte vækst og de nikkende blomster, eller gå på eventyr med ‘Fantasy’ typerne, som trods den helt lave vækst, stadig bærer overraskede mange og store blomster over en lang periode.
De to klassikere er dog stadig den rosa ‘Königin Charlotte’ og den snehvide ‘Honorine Jobert’