Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Bøge / Bøgehæk

Fagus sylvatica

 • Bøg er velegnet som høj hæk, da den har en kraftig og
  gennemgående stamme.
 • Bøgehæk planten får lysgrønne blade i udspring - senere på sommeren bliver de mørkegrønne og til sidst gyldenbrune. 
 • Visne blade sidder på vinteren over og skjuler for indkig.
Mængderabat
Antal Pris
Fra 10 stk 19,95 kr.
100 stk Spar 4,00 kr./stk 15,95 kr.
250 stk Spar 6,00 kr./stk 13,95 kr.
500 stk Spar 7,00 kr./stk 12,95 kr.
1000 stk Spar 8,00 kr./stk 11,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

199,50 kr.

19,95 kr./stk

Hvor meget skal du bruge? Beregn antal
meter
Anbefalet antal pr. løbende meter er 4 stk.

Bøgehæk Fagus Sylvatica

Bøgehækken er en af de mest populære hækplanter herhjemme. Det er den blandt andet på grund af sine smukke blade, der skifter farve i takt med årstiden.  Plant 4-5 bøgehækplanter pr. løbende meter.

Løv

Lysende grønne blade i foråret. Mørkegrønt løv sommeren igennem. Det visne, gulbrune løv, bliver ofte siddende på hækken vinteren igennem og vil derfor kunne afskærme fra naboen i disse måneder. 

Vækst

Kraftig voksende hæk, med en årsvækst på op mod 35 cm.  Tilvæksten er afhængig af de vækst vilkår hækken har. Klippes for at holdes i den ønskede form.

Sundhed

Bøg er fuld hårdfør i Danmark og rammes sjældent af sygedomme og skadedyr, som skader den. 

Plantning

Bøgehækken plantes i almindelig næringsrig, men veldrænet havejord. Lav en planterende på min. 30x30 cm. Dybden bør altid være så dyb som planternes rødder er lange. Rødderne bryder sig ikke om at blive bukket opad. 

Rødderne er meget følsomme for udtørring, så  klip et bundt op af gangen, kom det i en pose og træk planterne op i takt med at de skal plantes.
På tung lerjord, graves renden dybere og jorden løsnes godt i planterenden. Her kan der med fordel tilsættes lidt grus/sand der kan dræne jorden samt jordforbedring der kan tilføre struktur. Jordforbedring kan, med stor fordel, også bruges som en topdressing. Udlæg et lag på 3-5 cm.
På let sandet jord tilsættes jordforbedring.

Planten gødes regelmæssig i vækstsæsonen med f.eks. en organisk gødning eller en NPK gødning.
En let måde at vande på, er at lægge en siveslange ud. Denne skal være tændt 2-3 gange om ugen i 2-3 timer af gangen.

Bemærkninger

Der findes flere forskellige typer af bøgehækplanter: 

Barrodsplanter: Er det mest anvendte hæktype. Når planter er i dvale,  tages de op af marken, rødderne rystes fri for jord, planternes sorteres i størrelser og alder, bundtes og lægges på køl. Sæsonen strækker sig fra oktober til juni.

Klumpplanter:  Når planterne er i dvale, graves de op af marken med en klump jord omkring rødderne. Sæsonen strækker sig fra oktober til maj.

Bøg i potte: Planten har altid groet i en potte og er omplantet efter behov. For denne type planter er der sæson hele året.

Bladfarve Grøn
Efterårsfarve Brun
Bladtype Løvfældende
Lysforhold Fuld sol, Skygge
Højde 10-15 m.
Hæktype Klippet hæk
Kategori Top 10

Sådan opbevarer du bøgeplanter efter levering

Skal planterne stå længere end en uge fra modtagelse til plantning, skal de ”slås ned”. Dette gør du ved at grave en rende og sætte planterne i den, så rødderne bliver dækket med jord og derved er beskyttet for kulde, varme og udtørring.

Mulden trædes til, og så er planterne sikret i lang tid. Det er vigtigt at der ikke kan komme luft til rødderne. Når hækken plantes, er det nemt at tage et bundt op af gangen og plante løs. Tag et enkelt bundt af gangen, klip bundet op og kom planterne i en pose, således at vinden/solen ikke udtørre rødderne.

Barrodsplanter leveres i bundter i lukkede papir-termo sække, der mindsker udtørringen. I sækkene kan planterne holde sig 3-4 dage, hvis de står et skyggefuldt sted. I første del af november skal de dog plantes inden for nogle få dage efter modtagelsen.

Klumpplanter må ikke stå i mere end 24 timer, før de enten plantes eller slås ned, da rodklumpen er særlig sårbar for udtørring.

Hvordan planter man bøghæk?

Barrodede bøgehækplanter leveres i en sæk, der er lukket med en syning eller de kan leveres med en pose om rødderne, der så er bundet sammen. Barrodsplanter skal anbringes køligt og skyggefuldt efter modtagelse og sækkene åbnes først når de plantes.

Barrodsplanter udenfor kølehus, kvalitetsforringes efter kort tid -  derfor skal de plantes hurtigst muligt og helst inden for få dage.

 • Som det første skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal og at der ikke er problemer med stående vand. Er din jord af mindre god kvalitet, kan du med fordel anvende jordforbedring, eller du kan tilkøbe decideret hækmuld.

 • Grav en rende til planterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være af mindst samme dybde og bredde, som rødderne, når de er bredt ud.

 • Tag bundterne op af posen enkeltvis og luk posen igen.  Er hækplanternes rødder tørre, når du åbner posen, så er det en god ide at dyppe rødderne i en vælling af jord og vand - en såkaldt opslæmning.

 • Placér nu bøgehækplanterne i hullet og fyld til med jord. Rødderne skal bredes ud, og planten skal efter plantning stå i samme dybde, som den har gjort tidligere. For dyb eller for overfladisk plantning sinker etableringen. Træd jorden til på hver side af planterne.

 • Vand hækken godt igennem, så jorden vandes til omkring rødderne.
  Det er vigtigt, at du passer de nyplantede planter med vand, så de kommer godt fra start. Vær især opmærksom på at nyplantede buske fordamper meget vand fra toppen, i tørt, varmt eller blæsende vejr.

Hvordan passer man sin bøgehæk? 

 Efter du har plantet din bøgehæk, er det vigtigt, at du sørge for at vande i rigelige mængder. Det er bedre at vande rigeligt få gange, end at sjatvande. Brug eventuelt en siveslange til formålet. En siveslange vil hjælpe dig med at dosere den rette mængde vand fra start. 

En nyplantet hæk har desuden brug for gødning. Dette gælder særligt, hvis du planter i foråret. Her skal du gerne gøde i april, maj og juni. Gød gerne med en organisk biogødning. 

Hvornår skal man plante hæk?

Plantetidspunktet er  afhængig af hvilke plantetype vælger.

Barrodsplanter:  Er det mest anvendte hæktype. Når planter er i dvale,  tages de op af marken, rødderne rystes fri for jord, planternes sorteres i størrelser og alder, bundtes og lægges på køl. Sæsonen strækker sig fra oktober til juni. 

Klumpplanter:  Når planterne er i dvale, graves de op af marken med en klump jord omkring rødderne. Sæsonen strækker sig fra oktober til maj.

Bøg i potte: Planten har altid groet i en potte og er omplantet efter behov. For denne type planter er der sæson hele året.

Hvad betyder 1/2?

Tallene fortæller hvor gammel planterne er og om de er frø- eller stiklinge formeret. 1/2 er en frøformeret plante der har stået 1 år på frøbedet, så er planterne taget op og herefter plantet igen med afstand.  Her de stået i 2 år , hvorefter er de taget op af marken og gjort salgsklare.


Video

Vi anbefaler også

Jordforbedring fra Champost
Bestseller

Jordforbedring fra Champost

Jordforbedring fra champost 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.
Bestseller

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m. 2 pæle ø5 150 cm., 10 m. 3mm. tråd

69,95 kr.
Bio Plante Aktivator / Mycoplant
Bestseller

Bio Plante Aktivator / Mycoplant

Bio plante aktivator / mycoplant 5 kg sække

Fra

249,00 kr.
Siveslange komplet pakke
Bestseller

Siveslange komplet pakke

Siveslange komplet pakke 30 meter

499,00 kr.
Hæk- og Stedsegrøngødning 5 liter
Bestseller

Hæk- og Stedsegrøngødning 5 liter

Hækgødning 5 liter 5 liter spand

Fra

94,95 kr.
Bindetråd 3,0 mm 10 m
Bestseller

Bindetråd 3,0 mm 10 m

Bindetråd 3,0 mm 10 m

39,95 kr.
Hækjord til plantning af hæk
-14%
Fragtfri

Hækjord til plantning af hæk

Hækmuld til plantning af hæk Bigbag 900 liter

Fra

1.199,00 kr. 1.398,00 kr.
Tonkin stokke

Tonkin stokke

Bambus stokke 10 stk. pakke, 210 cm.

129,95 kr.