Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Bøgehæk

Fagus sylvatica

Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk. 399,00 kr.
10 stk. Spar 24,00 kr./stk. 375,00 kr.
100 stk. Spar 74,00 kr./stk. 325,00 kr.

Angiv antal

Samlet pris

399,00 kr.

Bøgehæk Fagus Sylvatica

Bøgehækken er en af de mest populære hækplanter herhjemme. Det er den blandt andet på grund af sine smukke blade, der skifter farve hele året rundt. Vi har et stort udvalg af bøgehække i forskellige størrelser. Den kan plantes almindelige næringsrid jord og der skal plantes 4-5 bøgehækplanter pr. løbende meter.

Løv

Bøgehækken får smukke lysende grønne blade i foråret. Mørkegrønt løv sommeren igennem. Det visne, gulbrune løv, bliver ofte siddende på hækken vinteren igennem og vil derfor kunne afskærme fra naboen i disse måneder. 

Bøgehækkens vækst

Bøg er en hurtigt voksende hæk, med en årsvækst på op mod 35 cm.  Tilvæksten er afhængig af de vækst vilkår hækken har. Som klippet hæk kan den holdes i den ønskede højde. 

Sundhed

Bøg er fuld hårdfør i Danmark og rammes sjældent af sygedomme og skadedyr, som skader den. 

Plantning af bøgehæk

Bøgehækken plantes i almindelig næringsrig, men veldrænet havejord. Lav en planterende på min. 30x30 cm. Dybden bør altid være så dyb som planternes rødder er lange. Rødderne bryder sig ikke om at blive bukket opad. 

Hækplanternes rødder er meget følsomme for udtørring, så  klip et bundt op af gangen, kom det i en pose og træk planterne op i takt med at de skal plantes.

På tung lerjord, graves renden dybere og jorden løsnes godt i planterenden. Her kan der med fordel tilsættes lidt grus/sand der kan dræne jorden samt jordforbedring der kan tilføre struktur. Jordforbedring kan, med stor fordel, også bruges som en topdressing. Udlæg et lag på 3-5 cm.

På let sandet jord tilsættes jordforbedring.

Pasning af bøgehæk 

Det er vigtigt at passe og pleje både nyplantede og ældre bøgehække, så du er sikret det bedst mulige resultat. 

Først og fremmest bør du være opmærksom på at klippe hækken korrekt. En nyplantet hæk skal klippes meget lidt de første to år. Den nyplantede hæk skal først klippes i toppen, når den har nået den ønskede højde. En etableret bøgehæk kan klippes en til to gange om året. Er du i tvivl om, hvordan du klipper hæk, så læs mere her. 

Planten gødes regelmæssig i vækstsæsonen med f.eks. en organisk gødning eller en NPK gødning.

En let måde at vande på, er at lægge en siveslange ud. Denne skal være tændt 2-3 gange om ugen i 2-3 timer af gangen.

Kend forskel på bøgehæk som barrod, med klump og i potte

Der findes flere forskellige typer af bøgehækplanter. Det bedste tidspunkt at plante hæk på, afhænger af hvilken type af bøgehæk du vælge: Barrod, klump eller potte 

Barrodsplanter: Er det mest anvendte hæktype. Når planter er i dvale,  tages de op af marken, rødderne rystes fri for jord, planternes sorteres i størrelser og alder, bundtes og lægges på køl. Sæsonen strækker sig fra oktober til juni.

Klumpplanter:  Når planterne er i dvale, graves de op af marken med en klump jord omkring rødderne. Sæsonen strækker sig fra oktober til maj.

Bøg i potte: Planten har altid groet i en potte og er omplantet efter behov. For denne type planter er der sæson hele året.


Bladfarve Grøn
Efterårsfarve Brun
Bladtype Løvfældende
Lysforhold Fuld sol, Skygge
Vækst Kraftigt voksende
Højde 10-15 m.
Bredde 5-10 m.
Duft Nej
Anvendelse Hække
Modning Sep, Okt
Hæktype Klippet hæk
Kategori Top 10
Placering Sol

Sådan opbevarer du bøgeplanter efter levering

Skal planterne stå længere end en uge fra modtagelse til plantning, skal de ”slås ned”. Dette gør du ved at grave en rende og sætte planterne i den, så rødderne bliver dækket med jord og derved er beskyttet for kulde, varme og udtørring.

Mulden trædes til, og så er planterne sikret i lang tid. Det er vigtigt at der ikke kan komme luft til rødderne. Når hækken plantes, er det nemt at tage et bundt op af gangen og plante løs. Tag et enkelt bundt af gangen, klip bundet op og kom planterne i en pose, således at vinden/solen ikke udtørre rødderne.

Barrodsplanter leveres i bundter i lukkede papir-termo sække, der mindsker udtørringen. I sækkene kan planterne holde sig 3-4 dage, hvis de står et skyggefuldt sted. I første del af november skal de dog plantes inden for nogle få dage efter modtagelsen.

Klumpplanter må ikke stå i mere end 24 timer, før de enten plantes eller slås ned, da rodklumpen er særlig sårbar for udtørring.

Hvordan planter man bøgehæk?

Barrodede bøgehækplanter leveres i en sæk, der er lukket med en syning eller de kan leveres med en pose om rødderne, der så er bundet sammen. Barrodsplanter skal anbringes køligt og skyggefuldt efter modtagelse og sækkene åbnes først når de plantes.

Barrodsplanter udenfor kølehus, kvalitetsforringes efter kort tid -  derfor skal de plantes hurtigst muligt og helst inden for få dage.

  • Som det første skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal og at der ikke er problemer med stående vand. Er din jord af mindre god kvalitet, kan du med fordel anvende jordforbedring, eller du kan tilkøbe decideret hækmuld.

  • Grav en rende til planterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være af mindst samme dybde og bredde, som rødderne, når de er bredt ud.

  • Tag bundterne op af posen enkeltvis og luk posen igen.  Er hækplanternes rødder tørre, når du åbner posen, så er det en god ide at dyppe rødderne i en tynd vælling af jord og vand - en såkaldt opslæmning.

  • Placér nu bøgehækplanterne i hullet og fyld til med jord. Rødderne skal bredes ud, og planten skal efter plantning stå i samme dybde, som den har gjort tidligere. For dyb eller for overfladisk plantning sinker etableringen og kan potentielt skade planten. Træd jorden til på hver side af planterne.

  • Vand hækken godt igennem, så jorden vandes til omkring rødderne.
    Det er vigtigt, at du passer de nyplantede planter med vand, så de kommer godt fra start. Vær især opmærksom på at nyplantede buske fordamper meget vand fra toppen, i tørt, varmt eller blæsende vejr.

Hvordan passer man sin bøgehæk? 

 Efter du har plantet din bøgehæk, er det vigtigt, at du sørge for at vande i rigelige mængder. Det er bedre at vande rigeligt få gange, end at sjatvande. Brug eventuelt en siveslange til formålet. En siveslange vil hjælpe dig med at dosere den rette mængde vand fra start. 

En nyplantet hæk har desuden brug for gødning. Dette gælder særligt, hvis du planter i foråret. Her skal du gerne gøde i april, maj og juni. Gød gerne med en organisk biogødning. 

Vi anbefaler også

Jordforbedring fra Champost
Bestseller

Jordforbedring fra Champost

Jordforbedring fra Champost 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.
Bestseller

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m. 2 pæle ø5 150 cm., 20 m. 3,5mm. tråd

119,95 kr.
Bio Planteaktivator/Mycoplant
Bestseller

Bio Planteaktivator/Mycoplant

Bio Planteaktivator/Mycoplant 5 kg

279,00 kr.
Siveslange komplet pakke
-20%
Bestseller

Siveslange komplet pakke

Siveslange komplet pakke 30 meter

399,00 kr. 499,00 kr.
Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg
Bestseller

Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg

Hæk- og Stedsegrøngødning NPK 6-2-5 +2 Mg 5 liter spand

119,95 kr.
Hækjord til plantning af hæk
Fragtfri

Hækjord til plantning af hæk

Hækmuld til plantning af hæk Bigbag 900 liter

1.395,00 kr.
Tonkin stokke

Tonkin stokke

Bambus stokke 10 stk. pakke, 210 cm.

139,95 kr.