Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Engriflet Hvidtjørn

Crataegus monogyna

  • Dejligt duftende hvide blomster
  • Mange små røde frugter, som fuglene elsker.
  • Bruges ofte i læhegn, rabatter og på udsatte steder på grund af den store hårdførhed, også velegnet i byklima
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark.

Varen er i øjeblikket ikke tilgængelig for bestilling

Engriflet hvidtjørn

Vækst 

Meget stor busk, eller mindre flerstammet træ, sjældent over 5-7 m højt. Tåler kraftig beskæring, samt klipning med hækkesaks.
Tæt og uregelmæssig grenbygning, ældre træer med bred, afrundet krone. Kaster kun let skygge.
Kraftige grentorne på sidegrene. Bladene er er mørkegrønne og lappede. Høstfarven er lysende gul. 

Blomster

Blomstrer i maj / juni med små runde skærme af hvide, duftende blomster.
Meget eftertragtet af bier.

Frugt

Frugterne er spiselige, men uden megen smag. De er små og orangerøde og modner i september.
De sidder længe efter løvfald og tages i løbet af vinteren af fuglene.

Sundhed

Fuldt hårdfør og vindfør, også på udsatte pladser

Anvendelse

Som klippet hæk, uklippet eller klippet i læhegn, samt solitært eller gruppevis i haver og parker. 

Øvrige forhold

Trives i både sol og halvskygge på alle jordtyper, blot der ikke i længere tid af gangen er stående vand.
Meget hårdfør og nøjsom plante. Tålsom over for luftforurening, derfor også god i byklima.

Ved anvendelse som hækplante, plantes 4 planter pr. løbende meter.
I blandede hegn eller gruppevis beplantning anvendes generelt 1-2 planter pr løbende meter.

Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Efterårsfarve Gul
Blomstring Forår
Bladtype Løvfældende
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vindforhold Ja
Vækst Normal
Bivenlig Ja
Højde 8-10 m.
Bredde 2-3 m.
Duft Ja
Anvendelse Hække
Modning Sep
Hæktype Klippet hæk, Uklippet hæk
Frugt/bær Ja
Placering Sol
Hjemmmehørende art Ja

Hæk til haven 

Hækplanter fås i et væld af varianter i forskellige former og højder. Nogle hækplanter er stedsegrønne, andre er løvfældende eller blomstrende. Der findes hækplanter til ethvert behov. Hos Plantetorvet.dk har vi et stort udvalg af hæk til haven. 

Stort udvalg af hækplanter

Hos Plantetorvet.dk finder du en masse forskellige hækplanter. Vi har pottede hække, hæk med klump om roden samt barrodshække, hvor rødderne er rystet fri fra jord. I vores sortiment finder du de mest populære hække såsom bøg, liguster, thuja, kirsebærlaurbær, spiræa, hvidtjørn og mange andre typer. Vi har også færdighække, hvis du gerne vil have en høj hæk fra start. 

Planter leveret lige til døren 

Når du bestiller online hos os, bliver hækplanterne leveret lige til døren. På den måde slipper du for bøvlet med at hente dem selv. Har du spørgsmål til din hæk, så sidder vores gartnere i kundeservice altid klar til at svare på alle dine spørgsmål. 

Få en billige hækplanter til haven 

Hos Plantetorvet.dk finder du hækplanter til en fast lav pris. Selvom vores planter er billig, går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Vi sørger for, at du får fragtet hækplanter i høj kvalitet lige til din hoveddør. Desuden har vi ofte tilbud på hæk. På vores tilbudsside vil alle hækplanterne være tilgængelig, så du kan finde de billigste hækplanter netop nu. 

Hvilken hæk skal man vælge?

Der er mange ting, man skal tage stilling til, når man skal vælge den helt rigtige hæk til haven. Det kan være svært at overskue de mange valgmuligheder. Der er dog særlig 5 overvejelser, der er gode at gøre sig. 

  1. Find ud af hvor hækken skal placeres og undersøg, om der er særlige vækstforhold, der skal tages hensyn til. Det kan eksempelvis være at din hæk er særlig vindudsat eller jorden er meget fugtig. Overvej, hvor høj din hæk må blive. Højden på hækplanterne variere afhængig af sorten. Hvis du gerne vil have en høj variant, vil det være en fordel at vælge thuja, avnbøg eller almindelig bøg, da alle disse typer af hækplanter blive over 180 cm høje. Skal din hæk være klippet eller uklippet? Der findes hæktyper, der ikke behøver at blive klippet. Det gælder eksempelvis kirsebærlaurbær og spiræa, der stort set passer sig selv. Skal din hækplanter have blomster? Nogle hæktyper får blomster i foråret og sommeren. Spiræa får eksempelvis de fineste hvide eller pink blomster, afhængig af sorten.

De 4 mest populære hækvarianter

Der er nogle hæktyper, der er mere populære end andre. Nedenfor har vi samlet de 4 mest populære hækvarianter i de danske haver. 

  1. Bøgehæk: Du finder bøgehækken i langt de fleste danske hjem. Den vokser sig hurtig tæt, og skærmer af fra naboen. Den er særlig populær på grund af sit farveskift i løbet af året. I foråret springer den ud med sine smukke lysegrønne blade, senere mørkegrønne og til sidst gyldenbrune. De fleste blade bliver siddende året rundt. 
  2. Ligusterhæk: Liguster er populær, da den er suveræn til at skærme af. Det er en hurtigt voksende plante, der er tæt året rundt. Liguster er meget hårdfør og tåler langt de fleste forhold. 
  3. KirsebærlaurbærKirsebærlaurbær er blevet mere og mere populær de seneste år. Det er den blandt andet på grund af sin smukke grønne farve, der varer ved hele året rundt. Desuden er det en nem hæk, der ikke kræver meget vedligeholdelse, da den fungerer som uklippet hæk.
  4. Thujahæk:  Thuja er en kraftigvoksende og stedsegrøn hæk, der beholder sin farve hele året rundt. Thuja er en hæk, der kan blive ligeså høj som du ønsker det. Desuden er den særdeles hårdfør og vil kunne trives under langt de fleste forhold.

En tæt hæk til haven

De fleste søger en hæk, der kan skærme af fra naboen og andre nysgerrige blikke. Der findes både stedsegrønne og løvfældende varianter. De stedsegrønne hækplanter beholder deres grønne blade hele året rundt. hække finder du blandt andet thuja og kirsebærlaurbær, der begge står helt tæt og skærmer af. 

De løvfældende hækplanter vil derimod tabe bladene, så snart efteråret melder sin ankomst. Der er dog mange, der foretrækker de løvfældende varianter, da bladene får de smukkeste høstfarver, når efteråret sætter ind. Et eksempel på en planter, der får smukke efterårsfarver er bøgehækken. Selvom bøg betegnes som en løvfældende hæk, vil bladene dog blive siddene, og stadig skærme af henover vinteren. Dette er en af grundene til at bøgehækken er så elsket blandt de danske haveejere. 

Hækplanter i potte, med klump eller som barrod 

Hos Plantetorvet.dk finder du både hæk i potte, med klump om roden eller hæk som barrod. En barrodshæk betegnes er, hvor jorden er rystet af plantens rødder. En barrodshækplante er nem at håndtere, og det vil derfor være billigere. Når jorden er rystet af rødderne, vil hækplanten imidlertid være mere følsomme end hækplanter med klump og i potte. 

Bestiller du en hækplante med klump, betyder det, at din planten vil have en klump jord omkring rødderne, når den bliver leveret. Disse planter vil være en anelse dyrere end barrodshækplanterne, men de vil dog også være mere robuste ved levering. 

Vælger du hækplanter i potte, betyder det, at du kan plante hækken lige, når du vil. Dette er derfor også den dyreste løsning, da disse hækplanter er sværere for producenten at håndtere. 

Hvornår skal man plante hæk? 

Hvornår du skal plante, afhænger af hvilken type af hæk du køber. Hækplanter med klump skal plantes i september/oktober eller april/maj, mens barrodshækplanter skal plantes mellem oktober og frem til løvspring. Du kan dog kun plante så længe jorden er medgørlig. Hvis jorden er frossen, kan du derfor ikke plante, da det planten ikke vil kunne etablere sig i jorden. 

Hvordan planter man hæk? 

Inden du planter, skal området ryddes for store sten, byggeaffald eller andet, der kan være til gene for at planterne kan gro. Når området for plantningen er klargjort, kan du begynde at måle op. Brug eventuelt en snor og sæt den i spænde mellem to pæle, så du præcist kan se, hvor hække skal plantes. 

Grav herefter en rende og læg det opgravede jord ved siden af renden, så det nemt kan lægges over rødderne, når hækplanten er placeret. Hvor dyb renden skal være afhænger af, hvilken jordtype, du har i haven. 

Herefter planter du hækken og dækker rødderne til med jord. Når den er plantet, er det vigtigt, at du vander i rigelige mængder. Vand renden med ca. 20-30 liter vand pr. meter hæk. Hvis du vil være helt sikker på, at hækken får de rette mængder vand, så brug eventuelt en siveslange til vanding. Siveslangen vil selv dosere mængden af vand, så du slipper for selv af vurdere, om hækplanten har fået nok med vand. 

Sådan passer og plejer du din hæk 

En nyplantet hæk har behov for meget vand. I de første 2 år efter udplantning skal du derfor sørge for at vande planterne i rigelige mængder. Særligt i tørre perioder er det altafgørende at hækplanterne får nok vand. Tørre perioder kan både være perioder med høj sol eller kraftig blæst. Giv gerne din hækplanterne gødning i starten af vækstsæsonen, så den får en god start på sæsonen. Der findes specialtilpasset hækgødning, der indeholder alle de rette næringsstoffer, som den behøver for at kunne etablere et stærkt rodnet. 

Når frosten sætter ind, kan det være en god ide at dække jorden omkring hækken med kompost, så rødderne bliver bedst muligt beskyttet. Derudover er det vigtigt at fjerne ukrudt under hækken, da ukrudtet vil stjæle vand og næring. 

Hvordan klipper man hæk?

Du må ikke klippe din nyplantede hæk, før den når den ønskede højde. Klipper du den før, kan du risikere, at den aldrig vil vokse sig høj nok. Når du klipper din hækplanterne, er det en god idé at klippe nedefra og op. På den måde bliver vil planterne blive bredest forneden og sollyset vil kunne trænge igennem og give den gode vækstbetingelser. Du kan også med fordel bruge en rettesnor, så du klipper hækken helt lige fra start.

Vi anbefaler også

Jordforbedring fra Champost
Bestseller

Jordforbedring fra Champost

Jordforbedring fra Champost 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.
Bestseller

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m. 2 pæle ø5 150 cm., 20 m. 3,5mm. tråd

119,95 kr.
Bio Planteaktivator/Mycoplant
Bestseller

Bio Planteaktivator/Mycoplant

Bio Planteaktivator/Mycoplant 5 kg

279,00 kr.
Siveslange komplet pakke
-20%
Bestseller

Siveslange komplet pakke

Siveslange komplet pakke 30 meter

399,00 kr. 499,00 kr.
Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg
Bestseller

Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg

Hæk- og Stedsegrøngødning NPK 6-2-5 +2 Mg 5 liter spand

119,95 kr.
Hækjord til plantning af hæk
Fragtfri

Hækjord til plantning af hæk

Hækmuld til plantning af hæk Bigbag 900 liter

1.395,00 kr.
Tonkin stokke
Bestseller

Tonkin stokke

Bambus stokke 10 stk. pakke, 210 cm.

139,95 kr.