Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Bærmispel til hæk

Amelanchier lamarckii

Angiv antal

Samlet pris

234,95 kr.

Hvor meget skal du bruge? Beregn antal
meter
Anbefalet antal pr. løbende meter er 2 stk.

Bærmispel til hæk


Attraktion: 
Let dyrkelig med ret slank, flerstammet vækst. Trives under de fleste lysforhold.
Tæt vækst med mange, tynde grene, hvilket giver et stabilt hegn eller stor hæk.
Også anvendelig uklippet i større læhegn, hvor den med tiden vil danne små flerstammede træer.

Hårdførhed: Rigtig god hårdførhed. Trives på de fleste jordtyper, som ikke er direkte vandlidende. Vokser fint under alle lysforhold.
Vindstærk.

Vækst og løv: Ovale, mørkegrønne blade, som i udspring har bronzerøde toner. Meget smukke, flammende høstfarver.
Velforgrenet vækst med mange, tynde grene og ret slank vækst
Busken anvendes også uklippet i hegn og som fritstående på steder hvor man ønsker et mindre, flerstammet træ.

Blomstring:  Der ses sjældent en rig blomstring på klippede hække, med mindre disse er meget brede og høje.
Uklippede hegn og fritstående buske kan til gengæld være helt hvide af blomst i maj måned. Fin kontrast mellem det bronzefarvede nye løv og de hvide blomster.

Vækst:
Bærmispel har under gode vækstforhold en moderat til middelkraftig vækst.

Plantning:
Bærmispel trives i de fleste jorder, som ikke er vandlidende i længere perioder af gangen.
Planternes trivsel afhænger dog i et vist omfang af jordkvaliteten, hvorfor du med fordel kan overveje inden plantningen, om du bør tilsætte jordforbedring, eller måske dræne.
Hække og hegn skal vandes gennem etableringsfasen, for at udvikle et godt rodnet. Når du vander din hæk/dit hegn, vil det være en god idé at bruge en siveslange, da den vil give den helt korrekte mængde vand. Gød gerne din hæk/dit hegn regelmæssigt i vækstsæsonen med f.eks. en organisk gødning eller en NPK gødning. For mere detaljeret plantevejledning, se fanen med vejledning

Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Efterårsfarve Bronze
Blomstring Forår
Bladtype Løvfældende
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vækst Middelt voksende
Højde 5-6 m.
Bredde 2-3 m.
Duft Nej
Anvendelse Haver og parker
Modning Jul
Hæktype Klippet hæk
Placering Sol

Bærmispel som hækplante

Bærmispel vokser moderat, men danner alligevel med tiden et ganske højt hegn. Er ikke velegnet som hæk under mindre forhold.
Hegn og hække af bærmispel giver liv i haven, både for øjet - unge blade, blomstring og høstfarver glæder mennesket - og for insekter og dyrevildt er der foder at finde i både blomster og bær.

 

Hvordan planter man Bærmispel? 

Barrodede planter leveres i en sæk, der er lukket med en syning eller de kan leveres med en pose om rødderne, der så er bundet sammen. Barrodsplanter skal anbringes køligt og skyggefuldt efter modtagelse og sækkene åbnes først når de plantes.

Barrodsplanter udenfor kølehus, kvalitetsforringes efter kort tid -  derfor skal de plantes hurtigst muligt og helst inden for få dage.

Barrodsplanter må ikke tørre ud, men må heller ikke være våde i lang tid. Læg derfor aldrig barrodsplanter oven på jorden, men tag bundterne ud enkeltvis og først når du er klar til at plante dem med det samme.

 • Først og fremmest skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal og at der ikke er problemer med stående vand. Er din jord af mindre god kvalitet, kan du med fordel anvende jordforbedring, eller du kan tilkøbe decideret hækmuld.

  Grav en rende til planterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være af mindst samme dybde og bredde, som rødderne, når de er bredt ud.

  Tag bundterne op af posen enkeltvis og luk posen igen.
  Skærer båndene om bundterne op og læg det løse bundt i en plastpose, så rødderne her holdes fugtige. Forekommer planternes rødder dig at være tørre, når du åbner posen, kan du med fordel dyppe rødderne i en tynd vælling af jord og vand - en såkaldt opslæmning.

  Placér nu hækplanterne i hullet og fyld til med jord. Rødderne skal bredes ud, og planten skal efter plantning stå i samme dybde,, som den har gjort tidligere. For dyb eller for overfladisk plantning sinker etableringen.
  Træd jorden til på hver side af planterne.

  Vand hækken godt igennem, så jorden vandes til omkring rødderne.
  Det er vigtigt, at du passer de nyplantede surbær med vand, så de kommer godt fra start. Vær især opmærksom på at nyplantede buske fordamper meget vand fra toppen, i tørt, varmt eller blæsende vejr.

 

Hvordan passer man sit Bærmispel hegn/hæk? 

Bærmispel danner naturligt et bredt, middelhøjt og tæt hegn med afrundet top. Det er dog vigtigt, at hækken ikke mangler hverken næring eller vand - og at den ikke skal konkurrere med græs eller ukrudt om næringen.
Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til formålet.

Gødskning bør ikke foretages senere end 1. august, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning.
Derfor er gødskning ikke strengt nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning gødes ( med f.eks. BIO HAVEGØDNING ) i april, maj og juni. Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, men bør spredes oven på jorden.

En etableret beplantning vil oftest kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Hække og hegn kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man på især udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Hvordan klipper man Bærmispel?

Et hegn af bærmispel bør ikke klippes for smalt, da det går ud over både blomstring og bærsætning og hækkens stabilitet.
På grund af planternes ensartede udvikling, bliver enkeltrækkede hegn ofte meget velformede som uklippede, men tåler dog også beskæring med sideskær eller hækklipper.

Klippet hæk af bærmispel, er bedst under større forhold, da plantens natur gør den uegnet i mindre haver.
Vælger du klippet hæk af Bærmispel, bør den af hensyn til eventuelt snetryk formes, så den er bredest forneden og smallest foroven. Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så at den forbliver frisk og grøn helt ned til jorden.

Når du klipper dine bærmispel, er det en god idé at tjekke hækken for fuglereder eller udføre klipning/beskæring udenfor yngleperioden.

Vi anbefaler også

Jordforbedring fra Champost
Bestseller

Jordforbedring fra Champost

Jordforbedring fra champost 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m. 2 pæle ø5 150 cm., 20 m. 3,5mm. tråd

99,95 kr.
Bio Plante Aktivator / Mycoplant
Bestseller

Bio Plante Aktivator / Mycoplant

Bio plante aktivator / mycoplant 5 kg

279,95 kr.
Siveslange komplet pakke
Bestseller

Siveslange komplet pakke

Siveslange komplet pakke 30 meter

499,00 kr.
Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg
Bestseller

Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg

Hæk- og Stedsegrøngødning NPK 6-2-5 +2 Mg 5 liter spand

119,95 kr.
Grouw løvsuger med kværn
Bestseller

Grouw løvsuger med kværn

Grouw løvsuger med kværn

399,00 kr.
Hækjord til plantning af hæk
Fragtfri

Hækjord til plantning af hæk

Hækmuld til plantning af hæk Bigbag 900 liter

1.395,00 kr.
Tonkin stokke

Tonkin stokke

Bambus stokke 10 stk. pakke, 210 cm.

139,95 kr.