Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Kirsebærlaurbær 'Etna'

Prunus laurocerasus 'Etna'

 • Stedsegrøn busk med læderagtige grønne blade
 • Nye skud er vinrøde i udspring
 • Benyttes ofte til fritvoksende buske og til hæk
 • BEMÆRK AT PLANTERNE NU ER TOPKLIPPET PÅ 40 CM. Dette med det formål at opnå tæt forgrening i den kommende vækstsæson. Der kan i overgangsfasen inden de nye knopper bryder,  ses gullig farve på ældre blade.
Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk 299,00 kr.
10 stk Spar 50,00 kr./stk 249,00 kr.
100 stk Spar 70,00 kr./stk 229,00 kr.

Angiv antal

Samlet pris

299,00 kr.

Hvor meget skal du bruge? Beregn antal
meter
Anbefalet antal pr. løbende meter er 2.5 stk.

Kirsebærlaurbær 'Etna'


Anvendelse

Kan anvendes som enkeltstående busk, i grupper og som klippet eller uklippet hæk.  

Løv

Stedsegrøn busk med store, blanke, friskgrønne blade. Nye blade bronzerøde, senere lidt mørkere, hvælvede og blanke.

Blomster

I forsommeren ses små, oprette stande af let duftende hvide blomster, især på ældre buske
Senere kan ses sorte, uspiselige bær, disse tages dog hurtigt af fugle.

Vækst

Velforgrenet busk med buttet/ægformet vækst. Middelkraftigt voksende.
Veludviklede ældre planter kan opnå en højde af over 200 cm og knapt så brede.
Busken tåler beskæring og klipning med hækkesaks, og kan således holdes i den ønskede højde/bredde.
Tæt vækst med store kraftige blade, hvilket gør at den egner sig godt til afskærmning.

Plantning

Plantes i almindelig næringsrig, men veldrænet havejord.
På tung lerjord løsnes jorden og her kan der med fordel tilsættes lidt grus/sand der kan dræne jorden samt jordforbedring der
kan tilføre struktur.
På let sandet jord tilsættes jordforbedring.
En let måde at vande på, er at lægge en siveslange ud. Denne skal være tændt 2-3 gange om ugen i 2-3 timer af gangen.

Bemærkninger

Nyere sort, som er meget populær grundet det smukke løv, den moderate væksthastighed og især den meget smukt bronzerøde nyvækst.
Planten gødes regelmæssig i vækstsæsonen med f.eks. en organisk gødning eller en NPK gødning.
På udsat plads ses af og til svidninger af løvet.

Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Blomstring Forår
Bladtype Bladbærende, Stedsegrøn
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vækst Middelt voksende
Højde 2-3 m.
Bredde 2-3 m.
Duft Nej
Anvendelse Haver og parker
Hæktype Uklippet hæk
Kategori Top 10
Placering Sol

Kirsebærlaurbær til hæk i haven 

Kirsebærlaurbær eller laurbærkirsebær? 

Det kære barn har flere danske navne, og der er forskellige holdninger til, hvad det korrekt navn bør være. Der er dog enighed om det botaniske navn:  Prunus laurocerasus, hvilket direkte oversat betyder “stenfrugt, som har ligheder med kirsebær og med laurbær” 

Kirsebærlaurbær er en stedsegrøn busk, der gennem de senere år har vundet stor popularitet som hækplante og vinder stadigt mere terræn på området. Læs mere herunder og se, om kirsebærlaurbær måske er hækken for dig og din have.

Derfor skal du vælge kirsebærlaurbær som hæk 

Der findes mange grunde til at vælge kirsebærlaurbær i haven. Vi har samlet nogle af de bedste argumenter for at vælge kirsebærlaurbær som hæk. 

 • Kirsebærlaurbær er stedsegrønne. De bevarer deres blanke, grønne blade hele året rundt og danner derfor en dejlig tæt hæk, til glæde for privatlivet og som vinterlæ for havens småfugle.
 • Kirsebærlaurbær har naturligt gode grenvinkler og en harmonisk vækstform, hvorfor den er velegnet både som klippet og uklippet hæk.
 • Kirsebærlaurbær er skyggetålende og kan derfor også anvendes hvor der er store træer eller skygge fra bygninger.
 • Når din kirsebærlaurbærhæk er etableret på voksestedet, kræver den ikke meget pasning.

Der findes mange forskellige sorter af kirsebærlaurbær. Uanset din smag og dit behov, kan du finde en kirsebærlaurbær der passer netop til DIN have.

De 4 mest populære sorter af kirsebærlaurbær

Nedenfor beskriver vi de fire mest populære sorter af laurbærkirsebær. Hvilken sort passer bedst til dine behov?

 • Prunus lauroceraus 'Etna':  Etna har en fin, buttet og kompakt vækst. Den er velegnet både som klippet og uklippet hæk. Bladene er blanke og hvælvede og har en flot mørkegrøn farve. Nye blade er let bronzefarvede, når de folder sig ud, hvilket giver et dejligt frodigt indtryk. God også under lidt mindre forhold på grund af den kompakte vækst.
 • Prunus lauroceraus 'Novita': Novita har ganske store, blanke blade, som er lysegrønne i udspring og med en smuk, mørkegrøn farve, når de er fuldt udviklede.Novita udgør en middelkraftigt voksende hæk, der fungerer fint både som klippet og uklippet.
 • Prunus lauroceraus 'Caucasica': Caucasica er en kraftigt voksende hæk, der tåler mere udsatte forhold end kirsebærlaurbær normalt er begejstret for. Den har smukke mørkegrønne blade Velegnet især som klippet hæk. Som uklippet kræver den en del plads og er derfor bedst under større forhold.
 • Prunus lauroceraus 'Genolia': Genolia har naturligt en meget opret og smal vækst, hvilket gør den oplagt til smalle hække i skel og som uklippet hæk selv i små haver.Bladene er store og ovale, blanke og mørkegrønne. Unge blade er friskgrønne, når de folder sig ud. 

Vil du vide mere om de forskellige sorter af kirsebærlaurbær? Så tag et kig på videoen nedenfor, hvor vi gennemgår de 4 sorter én efter én. 

Klippet eller uklippet hæk?

Alle kirsebærlaurbær er velegnede som uklippet hæk. Kirsebærlaurbær er dermed et oplagt valg til dig, der ønsker en stedsegrøn hæk med minimal vedligeholdelse. Ønsker du uklippet hæk, er det væsentligt at du vælger en sort, hvis naturlige vækstform og væksthastighed passer til netop din have og den hæk, som du ønsker dig.

Hvornår og hvordan beskærer jeg  min kirsebærlaurbærhæk?

Mindre beskæringer, f.eks. en enkelt udstikkende gren, eller et lille skud, der skal bruges i en dekoration eller buket, kan med gartnerens ord finde sted “når du har saksen fremme”. 

Generelt er denne lette, selektive beskæring den eneste beskæring, som en nyplantet kirsebærlaurbærhæk behøver, da planterne hurtigst når færdig højde og bredde, når de får lov at vokse i fred.  

Skal du have klippet hæk af kirsebærlaurbær, så start med at klippe, når de enkelte skud når den ønskede bredde for hækken.  Klipning af toppen på samme vis: i takt med at enkeltskud, når den ønskede højde, tager du hækkesaksen frem.

Både den årlige klipning af kirsebærlaurbærhæk og den lette formning af normalt uklippet hæk - den såkaldte vedligeholdsbeskæring - udføres bedst efter blomstringen, dvs. i sensommeren efter fuglene er færdige med at ruge. På denne måde passer du både på fuglelivet i haven - og ikke mindst: Du kan nøjes med én årlig klipning.

Det smukkeste resultat får du ved at beskære din kirsebærlaurbær med håndsaks eller manuel hækkesaks, snarere end eldrevet eller benzindrevet hækklipper. Med håndsaksen kan du undgå overklippede blade, som kan skæmme hækken, til de overvokses af nye skud.

Større arbejder, hvor du væsentligt skal indskrænke etablerede planter, sker bedst sidst på foråret, så at planterne har hele vækstsæsonen til at “komme sig” efter operationen. Langt de fleste kirsebærlaurbær tåler en kraftig beskæring, hvis det bliver nødvendigt.

Hvor kan du plante din kirsebærlaurbær? 

Kirsebærlaurbær står bedst placeret i lys til halvskygge, men tåler også mørkere forhold. Meget dyb skygge dagen lang, kan give lidt åben vækst.. Kraftig blæst kan give skader på bladene, hvorfor kirsebærlaurbær ikke er velegnet på meget åbne og forblæste voksesteder. 

Kirsebærlaurbær ynder en muldrig og fugtighedsbevarende, men veldrænet jord.  Den er til en vis grad tolerant overfor mindre ideelle jordtyper, men tåler ikke stående vand i rodzonen. Vær derfor omhyggelig med at få drænet på lavtliggende eller sammenkørt bund, hvor en rende med ellers veltilberedt plantejord kan blive en “fælde” for vandet, med mistrivsel til følge.

Vækst, etablering og trivsel følger de næringsstoffer som er til rådighed, hvorfor jordforbedring anbefales på ringere jorder.  Kirsebærlaurbær kvitterer for moderat gødskning med ekstra flotte og  blanke blade, så glem ikke din trofaste kirsebærlaurbær i foråret, når du går ud med den organiske gødning.

På lidt mere udsatte steder kan decideret efterårsgødning være med til at hjælpe dine kirsebærlaurbær godt gennem vinteren.

Kirsebærlaurbær som hæk eller prydbusk? 

Kirsebærlaurbær kan både bruges som hæk, gruppevis i busketter, eller enkeltvis som fritstående prydbusk - sågar som bunddække, hvis du vælger den flade ‘Mount Vernon’

Som prydbuske anvendes oftest 'Etna' eller 'Otto Lüyken', da begge får en harmonisk facon og en moderat højde med cremehvide blomster. Uklippet vil ‘Etna’ få form som et buttet æg, ‘Otto’ som tæt og bred halvkugle.

Der er dog intet til hinder i at anvende højere sorter som prydbuske, enkeltvis eller i grupper. I gamle haver ses ofte kæmpe store og veludviklede buske i sorterne ‘Rotundifolia’ og ‘Caucasica’ som næsten kan ligne små flerstammede træer.

Er bærrene på kirsebærlaurbær giftige? 

Kirsebærlaurbær tilhører stenfrugtfamilien (Prunus) ligesom bittermandel, abrikos, blomme, fersken, slåen, hæg.  De sorte bær er i sig selv er ufarlige, men ikke velsmagende for mennesker. 

Fugle spiser dem dog med stor appetit, så snart de er modne, ofte så hurtigt at man dårligt når at se, at der har været bær overhovedet.

Frøene inde i alle stenfrugters sten, indeholder amygdalin i varierende koncentration, som kan danne giftige forbindelser ved knusning og tygning.

Synkes stenene hele medfører det ikke risiko for forgiftning. 

Kirsebærlaurbær med blomster

Alle sorter af kirsebærlaurbær udvikler med tiden blomsterstande og bær, hvis de får lov at vokse frit. Især den lave ‘Otto Luyken’ lyser op med sine let duftende hvide blomster i fine og oprette “lys” i juni måned. Klippede hække blomstrer i reglen kun sparsomt. 

Kan kirsebærlaurbær tåle vind? 

Kirsebærlaurbær er forholdsvis vindfølsomme. Deres store blade fordamper meget vand under forblæste forhold. På steder med hård vind ser man derfor ofte brune blade eller bladrande, især sidst på vinteren og i det tidlige forår.

Problemet opstår i tørre eller kolde perioder, hvor planterne ikke kan trække vand op til at erstatte dét, som fordampes fra bladene, når det blæser.  Er der yderligere stærk sol i en sådan periode, forøges fordampningen og skader kan hurtigt indtræffe.

Det er yderst sjældent noget, som veletablerede planter tager varig skade af, selv om det kan se trist ud en overgang.  Fortvivl ikke: De svedne blade kastes i løbet af foråret og erstattes med nye. Hjælp planten på vej med en grundvanding og en let gødskning med en organisk havegødning. 

Den gamle sort 'Caucasica' er erfaringsmæssigt dén, som skades mindst af vind.

Hvilken jord skal kirsebærlaurbær plantes i? 

Jorden som kirsebærlaurbær befinder sig bedst i, er en god almindelig havemuld. Den må gerne være lidt sandet eller lidt leret, men bliver det for meget af det ene eller andet, skal der blandes en god løs muld i. Det vil typisk være nok at blande en portion jordforbedring i (1/3 jordforbedring til 2/3 jord), men er din jord meget sandet eller meget leret, skal der mere til. I sådan et tilfælde vil det være en god ide at skifte din jord ud med hækjord, der er en god løs muld, med god næring. På den måde sikrer du den mest optimale start for planterne i din have.

Vi anbefaler også

Jordforbedring fra Champost
-25%
Bestseller

Jordforbedring fra Champost

Jordforbedring fra champost 50 liter sække

Fra

59,95 kr. 79,95 kr.
Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m. 2 pæle ø5 150 cm., 20 m. 3,5mm. tråd

99,95 kr.
Bio Plante Aktivator / Mycoplant
-11%
Bestseller

Bio Plante Aktivator / Mycoplant

Bio plante aktivator / mycoplant 5 kg

249,95 kr. 279,95 kr.
Siveslange komplet pakke
-20%
Bestseller

Siveslange komplet pakke

Siveslange komplet pakke 30 meter

399,00 kr. 499,00 kr.
Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg
Bestseller

Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg

Hæk- og Stedsegrøngødning NPK 6-2-5 +2 Mg 5 liter spand

119,95 kr.
Grouw løvsuger med kværn
Bestseller

Grouw løvsuger med kværn

Grouw løvsuger med kværn

399,00 kr.
Hækjord til plantning af hæk
Fragtfri

Hækjord til plantning af hæk

Hækmuld til plantning af hæk Bigbag 900 liter

1.395,00 kr.
Tonkin stokke

Tonkin stokke

Bambus stokke 10 stk. pakke, 210 cm.

139,95 kr.